Santiago de Chile - dag 2
4 augustus 2025 - Santiago, Chili
Vrijdag waren we allebei vroeg wakker. De meeste cafétjes voor ontbijt gaan pas vanaf 9 uur open, maar er zijn er een paar waar je al om 8 uur terecht kunt. We vonden er één hier om de hoek.
Het plan was om om 10 uur bij La Moneda, het presidentiële paleis, te zijn voor de wisseling van de wacht. Ik heb die de eerste reis al eens gezien, maar dat is toch best leuk om nog eens te kijken. Allereerst kwam echter de vraag: aan welke kant van La Moneda vindt die wisseling eigenlijk plaats? En toen stonden we daar en was er niet echt veel beweging. Hmm. Uiteindelijk maar aan een carabinero gevraagd en de wisseling is elke 2 dagen en zou dus mórgen zijn.
En dus gingen we maar door naar onze onze volgende bestemming: het museum van precolumbiaanse kunst. Hier staan een grote hoeveelheid voorwerpen tentoongesteld welke in de oudheid werden gebruikt. Vooral aardewerk, metaal en stenen voorwerpen. Van gebruiksvoorwerpen als vazen en bekers tot textiel en voorwerpen die gebruikt werden in religieuze rituelen. Het museum geeft ook bij de verschillende secties een goede visuele weergave van de regio waar de stukken gebruikt/gevonden zijn en hoe ze in relatie tot andere tijdvakken vallen. Erg interessant!
Na het museum vertrokken we richting de wijk Bellas Artes. Dit is een hippe buurt met veel uitgaansgelegenheden en kleurrijke gevels. Hier ligt ook één van de drie huizen van Pablo Neruda. Ik heb ze inmiddels al alle drie afgetikt, maar Ravi wilde deze graag bekijken. Dus we zijn bij La Chascona naar binnen gestapt. Het is het huis wat hij voor zijn toenmalige minnares heeft laten bouwen, waar hij later mee is getrouwd. Neruda was een bijzonder figuur met een grote verzameldrang. Achter elk voorwerp in het huis zit een verhaal.
]La Chascona ligt aan de voet van de Cerro San Cristobal, ook wel een must als je in Santiago bent. Maar het is een regenachtige dag en als we vragen hoe lang de rij van de kabelbaan ongeveer is, besluiten we die vandaag maar over te slaan. Misschien dat we morgen terugkomen als het weer wat beter is.
Vanaf hier lopen we lang de Mapocho rivier richting het hoogste gebouw in Santiago. We stoppen bij een aantal spellen- en boekenwinkels en komen rond 5 uur aan bij de Gran Torre Costanera. Hier hebben we een kaartje geboekt om naar de 62e verdieping te gaan en het uitzicht over Santiago te zien. Ondanks het slechte weer hadden we een prachtig uitzicht over de stad en de omringende bergen (misschien was Cerro San Cristobal dus ook wel meegevallen). Er is ook een restaurant waar we wat hebben gegeten terwijl de zon onder ging en de lichtjes in de stad begonnen te fonkelen. Écht heel mooi en zeker een aanrader om te doen!
Inmiddels waren we wel allebei he-le-maal aan het instorten. Dus we hebben nog een rondje gelopen en zijn toen maar snel weer terug naar het hotel gegaan. Gauw ons bedje weer in.