San Pedro de Atacama - dag 2
19 augustus 2025 - San Pedro De Atacama, Chili
Zondag hebben we een hele vroege start. We worden rond half 5 opgehaald bij onze lodge, crossen dan half San Pedro door om andere mensen op te halen en vertrekken (in colonne) richting de Tatio Geiser. Dit is zo'n 2 uur rijden vanaf San Pedro en we komen aan als de zon net op begint te komen. We hebben allebei in de bus nog een klein dutje kunnen doen gelukkig.
Waar we ons niet helemaal op hadden voorbereid, vooral bij het inpakken vóór de vakantie, is dat het hier toch nog wel erg koud is en blijft. De 20 graden wordt al de hele vakantie bijna niet gehaald en hooguit voor een uurtje per dag. De Tatio Geiser ligt op een goede 4300 meter hoogte en we stapten uit de bus in een temperatuur rond het vriespunt. Ik was blij dat ik last-minute nog een panty onder mijn broek had aangedaan!
Wat we al wel een beetje wisten, maar wat toch wel erg overweldigend was, is dat we met een grote hoeveelheid tourbussen op de grote parkeerplaats stonden. Het was dus ook bij de geiser druk en moeilijk foto's maken zonder een cluster mensen erop.
We werden door onze gids Patricio tussen de verschillende geisers door begeleid. De Tatio Geiser behoort tot één van de grootste in de wereld en bestaat uit een aantal "oudjes", "jonkies" en een groot aantal die op dit moment droog staan. De activiteit van de geisers vindt vooral plaats net na zonsopgang, vandaar de vroege start, doordat de rotsen worden opgewarmd door de onderliggende magma en daardoor het ijs smelt en in de geisers loopt. Bijzonder om te zien hoe ze allemaal net anders reageren. Sommigen pruttelen wat doorlopend, anderen spuiten eens in de 10 minuten voor maar een paar seconden.
Na het (toch wel flits-)bezoek aan de geisers rijden we een stukje terug en krijgen daar een ontbijtje opgediend. In de kou naast de bus. Het was fijn dat er thee en warme choco was. Daarna vervolgen we onze terugreis en stoppen nog bij een klein meertje waar flamingo's waren, een ander meertje met ander soort watervogels, we spotten vicuña's en stoppen voor een plaspauze in een klein dorpje die er enkel lijkt te zijn voor deze plaspauze.
We worden teruggebracht bij onze lodge en spenderen de rest van de dag in bed om bij te komen van deze drukke ochtend. Als we tegen 7 uur willen gaan slapen krijgt Ravi een appje van de eigenaresse van de lodge: vanavond is er een astronomy tour in het Engels en ze heeft nog 2 plekjes. Het is een tweestrijd. We zijn zó moe, maar dit was ook iets wat we graag wilden doen. Dus we hijsen ons uit bed, kleden ons aan en lopen in het pikkedonker naar het grote huis.
We krijgen een uitleg over de sterren en de sterrenbeelden die we aan de hemel zien, daarna mogen we door een aantal telescopen kijken. Ik zie vooral heel veel stipjes. Ten slotte is Saturnus hoog genoeg in de hemel geklommen om ook die nog te bekijken, het is een felle witte vlek met een streep. Bijzonder wel. Als afsluiting krijgen we warme chocomel. Om half 12 vallen we uitgeput in bed.
Allemaal mooie dingen gedaan, maar de combinatie kwam net even ongunstig uit. Nog één volle dag in San Pedro en dan op weg naar huis. We zijn er allebei wel aan toe.