Llangollen

5 augustus 2024 - Llangollen, Verenigd Koninkrijk

Na een intensieve reisdag, besloot ik om zaterdag rustig aan te doen. Even niet in te auto en gewoon wat door Llangollen struinen. Ik had vrijdagmiddag mijn was afgegeven bij de lokale wasserette en besloot zaterdagochtend vooral niet al te veel te doen tot deze opgehaald kon worden.

Dus rond het middaguur verliet ik de B&B om de stadswandeling door dit plaatsje te maken. Ik begon bij Plas Newydd, een cottage met café en tuinen, waar ik even heb gezeten om wat te eten. Daarna terug naar het centrum langs een kerk, de brug en het station. Jazeker, dit kleine stadje heeft een heus station. Van daaruit vertrekken oude treintjes over een klein lijntje langs een aantal plaatsjes verderop. Die stond nog op de planning, maar nu bleek het dit weekend '60s weekend te zijn, wat betekent dat de prijs ook gelijk een stuk hoger werd. Vond ik het niet helemaal waard, dus ik heb enkel een perronkaartje gekocht en gekeken hoe de oude stoomtrein het station met veel lawaai uitreed.

Daarna door naar het iets hoger gelegen kanaal waar je met zo'n smalle boot, getrokken door een paard, ook een rondje kunt maken. Een wandeling langs het kanaal staat later in de week op de planning.

Met al deze evenementen, en het feit dat het weekend is, was het erg druk in Llangollen. Alle restaurantjes waren vol en er was een onophoudelijke stroom aan auto's door de stad. Dus ik ben vrij snel weer terug naar de B&B gegaan.

Zondag stond er weer een wandeling op de planning, in Snowdonia. Dit natuurpark heeft een aantal meren waar je rond kunt wandelen en na veel wikken en wegen heb ik er een uitgekozen. Dus, hup op tijd de auto weer in en op pad! Onderweg bleek er een wielerwedstrijd te zijn, wat betekende dat je op deze bochtige wegen fietsers moet inhalen. Of, in mijn geval, er heeeeel lang achter moet blijven hangen omdat gewoon niet te zien is of er een tegenligger aankomt.

Met wat vertraging kwam ik aan bij Llyn Ogwen waar ik de auto op een parkeerplaats langs de weg kwakte en gauw op pad ging. De wandeling was een aardige klimpartij en het pad was meer een suggestie dan goed aangegeven. Maar de omgeving is spectaculair. De bergen van Snowdonia torenen boven je uit, het is druilerig en er staat een stevig briesje.

Aan het einde van de wandeling ben ik nog even onderuit gegaan, iets met een te schuine steen en modderige schoenen, maar de zompige grond heeft alleen een natte plek op mijn broek opgeleverd en niet eens een vlek!

Op de terugweg wilde ik in het plaatsje Betws-y-Coed wat gaan eten, maar het is nog steeds weekend en megadruk daar. Na 4 parkeerplaatsen te hebben geprobeerd, ben ik maar weer omgekeerd. Ik parkeerder op een parkeerhaven langs de weg en at mijn broodjes in de auto op. Blij dat ik die in de ochtend nog gesmeerd had!

Het originele plan was om in de middag nog een wandeling langs een ander meer te maken. Allebei ongeveer 1,5 uur dus prima te combineren. Alleen ik was zo overprikkeld door de drukte en het autorijden dat ik eigenlijk gewoon terug naar de B&B wilde. Dus ik ben weer terug door Betws-y-Coed gereden en heb de weg terug naar Llangollen gepakt. Onderweg stopte ik nog bij een grote boerderijwinkel waar ik een theetje dronk en wat rondsnuffelde (stiekem was ik op zoek naar een bolletje wol, maar die hadden ze niet).

Terug in Llangollen eerst maar even bijkomen op de hotelkamer. En 's avonds schuin overgestoken naar een restaurantje om wat te eten. Het was er heerlijk rustig en ik heb op mijn gemak wat kunnen eten en mijn boek gelezen. Heerlijk!